maanantai 7. joulukuuta 2015

Ebba kohti Joulua

Ebba on taas talvitelakoituna tutulla Pursiseura Sindbadin A-laiturilla. Syksyn tuulet ovat olleet sitä luokkaa (Hangossa esim. Itsenäisyyspäivän aikoina n. 30m/s), että jouduttiin kiristämään pukkeja. Ne olivat ilmeisesti löystyneet hiljalleen kovan tuulen ansiosta tai maan vajotessa nyt kun routaa ei enää saada ennen helmikuuta. Onneksi ollaan vielä pystyasennossa. Monet ystävät ovat kaukomailla kuten Hannu ja Auli s/y Mantallaan Kap Hornin kulmilla, osa välillä käymässä kotikulmilla kuten Jukka Pohjola.  

Ebba sai kun saikin vielä viimeistelyyn kuuluvan penkin tälle vuodelle. Nyt salongissa kelpaa istua kelillä kuin kelillä, ja juhlia vaikka suuremmalla joukolla.

Ensikaudeksi tehdään kevään töinä mm: vesilinjan uudelleenmaalaus, yhden kattovinssin uusiminen (odottaa tuossa toimiston pöydällä) sekä rod kickerin laitto vanhan kikkitaljan tilalle.  Lisäksi ikuisuusprojektina sprayhood, tai vastaava roiskeilta suojaava ratkaisu pitää miettiä (on mietitty jo vuosia). Luovuimme Walker Bay -jollasta (sniff!) joten nyt kannella on avaraa, hyvä näkyvyys mutta vesi vasta lentää. Myös jonkinlainen "aallonmurtaja" pitänee tehdä istumalaatikon reunalle. Kantta pitää myös ehostaa, paikkailla ja laittaa pari tiikkilevyä. Samalla koko puuosasto kaipaa taas Boracol -tms. sammalkäsittelyn. Ai niin, tänä olikin tärkeää: potkuri pysyi vain tuurillaan kiinni menneenä kesänä. Nyt tuo löystynyt mutteri pitää irrottaa, akseli ja kiilapala tarkistaa, tiukata ja sovittaa siitä hävinneen prikan tilalle uusi. Ehkä potkuria voisi vähän myös silottaa. Sai taas viron satamissa raapaista poijuketjua pakittaessa ja se aiheuttaa ikävän pärsteen potkurin lapaan. Näillä kierrosluvuilla j amoottorointimäärillä sillä ei liene suurta teknistä harmia mutta eipä tuo tasapainotettu ja hiottu hydronynaaminen potkuri haitaksikaan ole koneelle ja akselille. Oli myös hyvä todentaa että pieni klonksutus mikä kuului ajettaessa, tuli tuosta potkuriakselin välyksestä, eikä siis meitä seuraavasta sukellusveneestä, seikka mitä jo jossain vaiheessa uumoilin. Pinna ja peräsin saa myös hiukan huomiota. Ensin mainittu vähän pintakäsittelyä, jälkimmäinen joko syväkäsittelyä taikka vähän vahvistusta kaulaosaan.
Jos vielä intoa riittää, tankin ja letkustot voisi käydä kokonaan läpi.  Voisi uusia vähän letkuja ja puhdistaa tankista vuosien varrella kertyneet moskat pois. Tästä syystä tankki ajettiin varsin vajaaksi tälle talvelle eikä tapamme mukaan täytetty piripintaan.

Tätähän se veneily on, saada kevääksi uutta mietittävää, uusia ratkaistavia ongelmia. Kesäsuunnitelmat on tässä vaiheessa ehkä saaristomeren ja merenkurkun suunnalle, katsotaan nyt.

Lisäjakkara/viinikellari

Huom. pöydällä keulapotkurin "reikä"

Lennä paksu leidi - lennä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti