perjantai 29. marraskuuta 2013

Remonttipäiväkirja Ebba: Marraskuun loppu

Syksyn loppu, talven alku

Nyt alkaa sitten talvi virallisesti marraskuun vedellessä viimeisiään. Lämpötila oli koko syksyn plussalla, jopa kymmenessä lämpöasteessa monena päivänä. Sen vuoksi pressun alla työskentely oli jokseenkin inhimillistä. Ainoa asia mitä vastaan jouduttiin kamppailemaan kaiken aikaa, oli myrskytuulet ja kaatosateet. Pressujen välistä ryöppysi ajoittain vettä kannelle ja sitä jouduttiin kuivailemaan. Samalla siitä saatiin se hyöty, että ilman sisustusta olevan sisätilan pienimmätkin kosteutta läpäisevät läpimenot, kuten kaidepuiden kiinnikeet jne. saatiin kiinni ja tilkittyä. Toki se lisähomma tässä tuli eteen, että kannen kanssa tehdään kesähelteillä vielä tiivistystä, eli vaihdetaan tiivistemassat joka ikiseen pultinreikään jotta uusittu sisusta ei joudu heti pahimpaan mahdolliseen vesitestiin, vaikka kosteuttaa veneessä toki pitää pintojen sietää.

Entinen pentry alkaa saada uutta pintaa.

Perinteisen karttapöydän sijaan saadaan paapuurin takakajuuttaan pieni eteinen, tekniikkanurkkaus jossa voi latailla puhelimet, hoidella radioita, ohjata koko tekniikkaa ja laatia vaikkapa iPAD:illa reittisuunnitelmaa. Paperikarttojahan tutkitaan nykyisin salongin suurella pöydällä rommilasin ääressä.

Tulossa lähiaikoina

Nyt alkaa myös kiinnostava vaihe remontin kannalta, sillä veneeseen ryhdytään vetämään sähkökaapelit. Sen vuoksi mm. lamppujen paikat on pitänyt päättää. Kaikki lamput, uudet ja vanhat varustetaan led-polttimoin. Itse lamppujen kuorissa veneen sisällä käytetään messinkiä. Se maksaa mutta tuo perinnelaivahenkeä. Messinkilamppuja jäi uusiokäyttöön joista saadaan mm. takakajuuttojen kattovalot ja ehkä kuivaushuoneen (aivan, kamiina ja vaatenaulakot) kattoon. Muuten lamppuja ja yleensäkin sähköä tulee varsin kohtuullisesti, sillä tietty low-tech on tässä laivassa in. Origo liesi, Reflex kamiina eivät vie arvokasta sähkövirtaa. Toki taas 12V uppokylmiö on se ainoa mikä saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Joku väittää että pelkkä 40W aurinkopaneeli riittää nykyaikaiseen kylmiöön, en usko, pilvet on aina edessä. Onneksi tuulivoima on keksitty jos niin käy. Salonkia tulee lisäksi koristamaan ns. kapteenin öljylamppu, sekään ei tarvitse sähköä. Vesijärjestelmästä tulee niinikään manuaalinen. Käsipumpuiksi kaavaillaan jotain "Farson´s":in vanhasta varastosta löytyvää. Venetuttavalla kun on kellarivarasto täynnä näitä messinkiaarteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti