perjantai 8. heinäkuuta 2011

Merenkulusta saatuja elämänviisauksia

Veneestä:
Vesi veneen mukaan, vene vesien mukaan. Vaatimattomankin veneen voi varustaa merikelpoiseksi suurille vesille. Sama pätee ihmiseen.

Ennakkosuunitelusta:
Merimatkaan liittyy aina ennakkosuunnittelu. Se mikä voidaan, selvitetään ennakkoon, loppu on riskipeliä. Sama pätee elämään. Kuolemanpelossa onkin itseasiassa kyse elämänpelosta.


Suuntima:
Oikean suunnan pitäminen vaatii suurta tarkkuutta, erityisesti vastatuulessa ja kovassa kelissä. Elämässä on samoin. Pieniä korjauksia tekemällä päämäärä pysyy parhaiten saavutettavissa. Suuret korjaukset johtavat päämäärien muuttumiseen ja ainakin matkan hidastumiseen.

Luovimisesta:
Karikoissa vastatuuleen luoviminen vaatii taitoa, kykyä olla selvillä missä ollaan, mutta myös riittävästi vauhtia  jotta ohjailukyky säilyy. Sama asia pätee myös työelämässä, jos haluaa että päästään kiveltä toiselle niin että jalat eivät kastu.
Sumussa eteneminen:
Jos joudutaan sumuun, tai näkyvyys on muuten rajoitettu, tulee osata myös kuunnella muita ja hidastaa vauhtia. Tarpeen tullen tulee osata pitää meteliä myös itsestään jotta muut osaavat väistää. Jollet todella tiedä minne olet menossa, tai missä muut menevät, pysähdy ja odota kunnes näkyvyys paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti