perjantai 29. heinäkuuta 2011

Colin Archer, maineikas luotsi- ja pelastusalus

Colin Archer oli norjalainen laivanrakentaja ja laivanrakennusarkkitehti. Archer suunnitteli Fridtjof Nansenin laivan Fram ("eteenpäin") vuonna 1892.

Colin Archer oli syntyisin Larvikista. Hänen vanhempansa olivat skotlantilaisia, jotka olivat muuttaneet Norjaan vuonna 1825. Colin Archer oli asunut ja työskennellyt maatilalla Australiassa vuoteen 1861, jolloin hän palasi Norjaan ja perusti yrityksen alkamalla rakentaa veneitä ja laivoja. Archer rakensi pelastusaluksia, luotsiveneitä.

Vuonna 1867 Hän alkoi rakentaa jahteja. Colin Archerin rakentamia aluksia on vieläkin purjehtimassa merillä kuten pelastusalus Colin Archer RS 1 ja Fridtjof Wiesen RS40 [1]. Suomen merimuseon kokoelmissa on vuonna 1898 rakennettu luotsikutteri Pitkäpaasi, jota käytettiin luotsaukseen vuosina 1898-1929 Viipurin luotsipiirissä. Archerin suunnitelema pelastusalus (pituus 14 metriä, leveys 4 metriä, uppouma 36 tonnia) oli tarkoitettu Norjan olosuhteisiin, Archerin suunnittelussa aluksen kelluvuus ja merikelpoisuus tulivat tärkeimmiksi asioiksi alusten suunnittelussa.
Colin Archerin purjeveneitä on uudistettu nykypäivän vaatimuksia varten. Tunnetuimpia Colin Archerin suunnittelemia purjeveneitä: Colin Archerin rakentama Asgard vuonna 1904, William Atkinin vuonna 1928 rakentama luotsivene 47-jalkainen Regis Voyager Siitä pienennetty 32-jalkainen Eric, joka siitä on tullut tunnetuksi purjehtijoiden Vito Dumas Lehg II ja Robin Knox -Johnston in Suhaili maailmanympäryspurjehduksilla, William Crealockin rakentama lasikuituvene Westsail 32 vuonna 1970. Colin Archerin tyypin jäljitelmiä on rakennettu runsaasti ja malli on suosiossa edelleen. Colin Archer RS1-malli voitti Cutty Sark Tall Ships Race-purjekilpailun vuonna 1983. Colin Archerin Memorial Race-purjehduskilpailu järjestetään joka toinen vuosi, lähtöpaikkana Lauwersooj, Alankomaissa ja maali on Larvikissa, Norjassa.
s/y EBBA on siis täysiverinen Colin Archer.

Ebba sai nimensä rakennuttajan äidin mukaan ja rakennettiin alkuperäisen mallin mukaisilla runkopiirustuksilla, vastaamaan kaikilta osin  niitä samoja vaatimuksia kuin edeltäjänsä, tai jopa enemmän.


1 kommentti: